DEN FØRSTE SIDE:

Hvordan det hele begynder:

BJERGENE

Han rejste i Ledens Bjerge, da det skete. Først lyden af hove på sporet; bag ham, ikke forude. Han holdt an og så sig tilbage.
Så den frygtede lyd: raslen af lænker. De havde fundet ham. Der var ingen tid at spilde. Han satte hesten i stærkt trav; de bløde dunk tog fart under ham.
  Han rundede en klippeblok og så sporet som en lige tråd, der førte til et pas. Han kastede et blik bagud: stadig ude af syne. Travet blev til en fuld galop. Ved passet dansede det tomme spor bag ham og forsvandt. Han så fremad igen.
Sporet snoede sig jævnt, måske en fjerdingmil; for langt, ingen redning. Men så, lige før han sprængte forbi, så han det: et mønster i klipperne, blot en fure; til højre og opad. Han tvang hesten bort fra sporet; de jog op imellem klipperne.
  Netop som sporet forsvandt ud af syne, vendte lydene tilbage. Han standsede, sad af, og kravlede tilbage. De var fjorten og to pakheste. I jævnt trav red de forbi furen uden at ænse den.
  Han så dem forsvinde og dukke frem igen to gange, før de var borte. Stilheden var overvældende; lettelsen opslugte ham.

Da han genvandt sine sanser, hørte han en dæmpet vrinsken og så op i Askemans øjne.
  Han satte sig op. Aldrig før var nogen undsluppet dem. Men var han? Han besluttede at blive natten over. Hvilken vej skulle han vælge i morgen? At følge efter ville være farligt: de var kendt for at gå et tvivlsomt spor efter for at sikre sig. At drage tilbage kunne være skæbnesvangert: de var kendt for at dele sig og forenes igen. Hans blik faldt på klipperne og tinderne over ham. Måske. I morgen.
  Han rejste sig og kærtegnede den store hvide ganger. En lang vej: tre år, altid på farten. Han ville ønske, han kunne have givet ham et bedre liv: vide sletter og lethed i stedet for mørke veje og flugt.
  Han førte ham tilbage til klipperne og tog hovsvøbene af; de havde reddet dem mere end een gang. Askeman skrabede i gruset som altid, når han blev fri for dem. De var næsten slidt op og trængte til lapning. Måske een dag til, før han blev nødt til at skifte dem ud. Men hvis han

Læs de første to kapitler i PDF filen De første to kapitler

Tilbage til Hele Vejen